Vulvodyni behandling
Mit kendskab til kvinder, der har smerter under samleje, er efterhånden blevet udvidet fra at være med til at hjælpe dem med en behandling for deres smerter, til at give sexologisk rådgivning, men ofte også terapi, da deres selvbillede af sig selv var blevet negativt påvirket med diagnosen vulvodyni.
Men hvad er vulvodyni egentligt?
Den er en tilstand, hvor den enkelte mærker smerter ved samleje, måske også i andre situationer, såsom i forbindelse med at cykle, ride eller bare sidde på en stol.
Når de bliver undersøgt hos egen lægen, får de ofte at vide, at alt ser fint ud, og at der ikke er noget i vejen.
For vulvodyni er ikke synlig, det sidder under huden. Det er nerveenderne i vævet, der er blevet provokeret af en årsag, og derefter begyndt en forgrening. Så de kvinder der har smerter ved berøring ved skedeindgangen, har et øget antal nerveceller. Disse sender misinformation til smertecenteret, så en helt almindelig berøring, føles som at blive stukket med en nål. Det føles som en sviende, brændende smerte.
Så ofte har det været en ensom vej, fordi kvinden mærker smerter, som enten forhindrer hende i at kunne være sammen med sin partner, eller også vælger hun at gøre det, selvom det gør ondt. Begge dele giver negative tanker om sex, så mange undgår alt, hvad der kan lægge op til sex.
Mange føler en ensomhed og en forkerthed. De føler sig ofte ukvindelige, eftersom de ikke kan være den seksualpartner, de ønsker at være.
Det er meget svært og tabubelagt at tale om en seksualitet, der ikke fungerer. Det er meget nemmere, at ikke dele problemet. Flere har fortalt mig, at de endda ikke har delt det med deres egen partner!
Partneren føler sig ofte afvist, og har store frustrationer over, hvordan han skal agere, når de er sammen. Han ønsker jo ikke at gøre noget, der gør ondt på kvinden, men vil samtidig gerne et aktivt samliv.
Som fagperson er det vigtigt at sige, at hvis der opleves smerter ved samleje, så er det vigtigt at få en henvisning enten til en gynækolog eller til en gynækologisk afdeling med speciale i dette, så en behandling kan opstartes.
Ofte er det ikke nok at fjerne de fysiske gener. Selvbilledet er ændret, så kvinden har brug for at arbejde terapeutisk med dette for at få ejerskab på sin sensualitet og kvaliteter igen.
En anden ting er, at lysten til sex kan være forsvundet, selvom smerterne er behandlet væk. Efter at have lukket ned for lysten, da det gjorde ondt, og dette måske har varet i måneder, er der sat nogle spor i hjernen, så det forbindes med ulyst, eller at kvinden blot føler sig neutral i en seksuel sammenhæng.
Det er en helt normal reaktion, som er naturlig for krop og sind. Derfor er det vigtig for mig at få fortalt, at forkerthedsfølelsen ikke skal få lov at fylde, for den er ikke brugbar. Den trykker blot nedad.
Til dig der mærker smerter ved samleje, er det også vigtigt at fortælle, at du ikke er alene. På landsplan regner man med, at der er ca. 60000 kvinder, der har vulvodyni, så det er godt, hvis du kan dele dette med dine veninder.
Måske er der andre, du kender, der også har vulvodyni. Jo flere der ved, at det kan behandles, jo flere får hjælpen. Nogle af de kvinder jeg har mødt, har gået rigtig lang tid med smerterne – og har desværre ofte et ødelagt parforhold bag sig.
Jeg tilbyder sammen med fysioterapeut Iben Munk, gynækologisk/obstetrisk fysioterapeut med mange års erfaring inden for vulvodyni og smerteproblematikker i underlivet, et behandlingsforløb, som hjælper dig med at blive smertefri.